Mittwoch, 27. August 2014

Borba protiv buva i krpelja - na prirodan način



1. Beli luk
Iako se beli luk već decenijama koristi u alternativnom lečenju, kako životinja tako i ljudi, u poslednje vreme se javila debata oko toga da li psima treba davati beli luk ili ne. „N-propyldisulfide je jedinjenje koje se nalazi u luku (i u manjoj količinu u belom luku) koje, ako se daje u velikim količinama, može izazvati oštećenja crvenih krvnih zrnaca i na taj način nastaju Hajnz telašca. Regularan unos velikih doza ovog jedinjenja mogu da dovedu do hemolitičke anemije."

Da li ovo znači da je beli luk opasan za pse? Ne baš. Bitno je koliko dajete i koliko često.


*Kada ne smete davati beli luk*
- kod pasa koji imaju prethodno postojeću anemiju
- kod pasa kojima predstoji operacija
- kod štenaca koji su mlađi od 6-8 nedelja
- kod pasa koji imaju lupus ili neki drugi autoimuni poremećaj (iako ne postoje istraživanja specifično za pse, centar za lupus Džon Hopkins savetuje da ljudi koji imaju lupus ne konzumiraju beli luk, pa se ista teorija može primeniti i kod pasa) 

Izvor

Preporučene doze:
Dr. Pitcairn (autor knjige The Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats) preporučuje sledeće doze svežeg belog luka:
5 do 7 kg - pola čena
10 do 15 kg - jedan čen
20 do 30 kg - dva čena
35 do 40 kg - dva i po čena
45 kg i preko - 3 čena
Dr. Messonnier (autor knjige Natural Vet’s Guide to Preventing and Treating Cancer in Dogs) preporučule jedan čen na svakih 5-10 kg ukupne težine dnevno za jačanje imuniteta i kao preventivu.


Neke od osnovnih zdravstvenih prednosti unosa svežeg belog luka:
- jača imunitet
- borba protiv virusnih/bakterijskih/gljivičnih      infekcija
- poboljšava funkciju jetre
- snižavanje nivoa holesterola i triglicerida
- kardiovaskularni tonik
Izvor
Izvor
2. Dijatomejska zemlja
Dijatomejska zemlja je sedimentna stena izgrađena od fosilizovanih ljušturica mikroskopski sitnih silicijumskih algi. Često se koristi za čišćenje unutrašnjih parazita (kao alternativa raznim tabletama). Koristite isključivo dijatomejsku zemlju koja je namenjena ljudskom konzumu (možete je lako naručiti putem internet kupovine), jer postoji više vrsta (koje se između ostalog koriste za čišćenje bazena i koja je hemijski tretirana). 



Dijatomejsku zemlju možete naneti direktno na kožu Vašeg ljubimca. Ako je Vaš pas često napolju ili živi u dvorištu i ima svoju kućicu ili boks, dijatomejsku zemlju možete koristiti u i oko boksa ili kućice ili pak po celom dvorištu. Dijatomejska zemlja ne ubija parazite momentalno, već postepeno. Sačinjena je od mikroskopskih čestica koje su izuzetno oštre i ove oštre čestice seku egzoskelet parazita i tako ga dovodi do dehidracije i na kraju ga ubija. Istraživanja sugerišu da je parazitu potrebno otprilike 36 sati pre nego što psu može da prenese lajmsku bolest. 

3. Jabukovo sirće
Jabukovo sirće možete da nanesete direktno na kožu Vašeg psa. Takođe ga možete dodavati u vodu (mala količina će biti dovoljna, mnogi psi odbijaju da piju vodu u kojoj se nalazi jabukovo sirće) ili preko hrane. Jabukovo sirće je prirodni konzervans koji sprečava rast i razvoj bakterija. 




Napravite sami svoj sprej protiv buva i krpelja
1l vode
200ml jabukovog sirćeta
2-3 kapi lavandinog ulja*

prazna bočica sa prskalicom

Sve pomešajte i sipajte u bočicu. Naprskajte svog psa - izbegavajte deo oko očiju, ušiju i uha. Kako biste "osigurali" deo oko vrata i kod ušiju, potopite krpu ili čist sunđer ovom mešavinom i pređite preko tih delova.

*umesto lavande možete koristi: kedrovo ulje ili nemovo ulje


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen