Samstag, 27. September 2014

Kurkuma za lečenje artritisa kod pasa



Kurkuma, narandžasti začin koji daje kariju žutu boju, ima mnoge zdravstvene beneficije. Jedna oblast u kojoj naročito dolazi do izražaja jeste lečenje artritisa ili bolova u zglobovima, a sada su se pojavila i naučna ispitivanja koja potvrđuju efikasnost kurkume.
Novo kliničko istraživanje, koje je objavljeno u „Journal of Clinical Interventions“, testiralo je efekte kurkume u poređenju sa ibuprofenom u lečenju ljudi koji pate od osteoartritisa kolena.
Da napomenemo - nikada nemojte psu davati ibuprofen.
Ponekad nas zbunjuje činjenica da se kurkuma i kurkurmin koriste kao sinonimi, međutim oni nisu ista stvar. Latinski naziv za kurkumu je curcuma domestica; kurkuma sadrži kurkumin. Kurkumin je aktivni sastojak u kurkumi koja pruža većinu zdravstvenih beneficija. Kurkuma je ime začina koji se koristi u kuvanju; kurkumin je naziv koji se često koristi u raspravama koji se tiču njegovog uticaja na zdravlje.

Šta je studija otkrila?
Studija, pod nazivom „Efikasnost i bezbednost Curcuma domestica u poređenju sa ibuprofenom kod pacijenata sa osteoartritisom kolena", poredila je efekte ibuprofena i kurkume kod 367 pacijenata u trajanju od 4 nedelje. Svi pacijenti imali su umeren bol, koji je bio dovoljno jak da remeti svakodnevnu rutinu pacijenata, a nekada čak i koncentraciju. Pacijenti su nasumično podeljeni u grupe i dobijali ili kurkumu (185 pacijenata) ili ibuprofen (182 pacijenata). Studija je merila bol, ukočenost i funkciju.
U zaključku, studija izveštava da su i kurkuma i ibuprofen bili uspešni u smanjenu bolova i nelagodnosti, ali su pacijenti koji su dobijali kurkumu ostvarili bolje rezultate u testovima penjanje uz stepenice i 100m hodanja. Svi rezultati pokazali su značajno poboljšanje u odnosu na polazne rezultate u obe grupe; 96-97% ispitanika u obe grupe bili su zadovoljni terapijom. Ipak, broj neželjnih efekata, pre svega bolovi u stomaku i nelagodnost, bila je znatno veća u grupi koja je dobijala ibuprofen.

Još jedna slična studija iz 2012. naišla je odlične rezultate koristeći kurkumin u lečenju veoma bolnog reumatoidnog artritisa, a u toj studiji grupa koja je primila samo kurkumin pokazala je najveći procenat poboljšanja.
Dobra vest za pse
Ovaj začin obećava - s obzirom na to da je kurkuma u ovim studijama ostvarila bolje rezultate, stručnjaci smatraju da je ovaj začin jednako efikasan kao mnogi lekovi koji veterinari preporučuju, ali sa znatno manje neželjnih efekata.

Ako Vaš pas pati od artritisa ili ima bolove u zglobovima, možete probati sa kurkumom. Kurkumu je najbolje kupiti u prodavnicama zdrave hrane (u prahu ili kapsulama).
Koji god oblik izaberete, možete ga koristiti kao dodatak ishrani Vašeg psa. Ovo su preporučene doze:
do 5kg - 1/8 kašičice dnevno
  5 do 10kg - 1/8 do 1/4 kašičice dnevno
10 do 25kg - 1/4 do 1 kašičice dnevno
25 do 45kg - 1 do 2 kašičice dnevno
preko 45kg - dve kašičice ili jedna supena kašika dnevno

Kurkumin u kurkumi je vezivno sredstvo, tako da je bitno da Vašem psu obezbedite dovoljnu količinu vode, kako biste izbegli nastanak zatvora.

Napomena
Potražite savet kod Vašeg holističkog veterinara ukoliko imate neke nedoumice. Iako je generalno sigurna, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir. Kurkuma može uzajamno da deluje sa drugim lekovima, pogotovo sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima i lekovima za razređivanje krvi kao i kod lekova koji se koriste u hemoterapiji. Visoke doze takođe mogu da izazovu probleme sa jetrom. Kurkumu ne treba davati tokom trudnoće psa - može izazvati prevremene kontrakcije materice koje dovode do pobačaja. 

Ostale beneficije

Pored toga što pomaže kod bola i upala, kurkuma nudi i mnogde druge zdravstvene beneficije. Kurkuma između ostalog podržava zdravlje srca time što smanjuje LDL (loš holesterol) i proređuje krv; pomaže u detoksikaciji tela; deluje kao antioksidant i deluje protiv raka; može se koristiti u lečenju epilepsije; pomaže kod alergija; ubija parazite i sprečava formiranje katarakte. Budući da je vezivno sredstvo, može se koristi u lečenju dijareje.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen